Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Bevallen hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

Lezers delen hun ervaringen ...
preto.gif (555 bytes)
 
 
 
Berry en Elly Akkermans beschrijven hier hun persoonlijke ervaring over de bevalling. De geboorte van baby Maartje kwam zo onverwachts dat zij er geheel alleen voor stonden. Een bijzonder verhaal.
 
 
 
Schrijf ons!

Een bevalling hoeft niet
altijd zo bijzonder te verlopen zoals bij Berry en Elly. We merken op de redactie dat 'gewone' bevallings- ervaringen een steun kunnen zijn voor aanstaande moeders
(en vaders). 

Wil jij ook jouw bevallings- ervaring delen met lezers? Stuur dan jouw verhaal (mag anoniem) naar:

 
Babypret.net
Postbus 238
2150 AE
Nieuw-Vennep
o.v.v. "Bevalling"

 
Of e-mail naar:

redactie@
babypret.net
_________


De redactie behoudt zich het recht voor om te besluiten een ingezond- en verhaal niet te plaatsen, waar nodig in te korten en kleine wijzig- ingen te mogen maken tbv de leesbaarheid.

 

          

       

Een bijzondere bevalling
 
Mijn man Berry en ik zijn beiden 39 jaar. We zijn vijftien jaar getrouwd en werken beiden in de gezondheidszorg. Hij is neurologisch verpleegkundige in een ziekenhuis, ik ben wijkziekenverzorgende. We hadden heel bewust gekozen om pas op latere leeftijd aan kinderen te beginnen. Toen we daar aan toe waren, werd ik niet spontaan zwanger. Daar maakten we geen punt van. Zouden er kinderen komen, dan waren ze welkom, maar kwamen ze niet, dan was dat ook prima. We waren in ieder geval niet van plan om allerlei kunstmatige ingrepen te ondergaan. Dat we volkomen onverwachts een dochter zouden krijgen, zonder dat we ons een seconde bewust zijn geweest van mijn zwangerschap, is een wonder.
Ik ben aan de forse kant en was de laatste tijd misschien een beetje aangekomen, maar niet opvallend. Voor de aankomende zomer wilde ik wel een paar kilootjes kwijt, maar ik was niet echt gaan lijnen. Ik had lichte en onregelmatige menstruatie, maar schreef dat toe aan mijn leeftijd. Die ene keer dat ik echt misselijk was, weet ik aan een avondje Japans eten met mijn ouders. Gelukkig rookte en dronk ik, ook toen, niet. Mijn gezonde levensstijl heeft natuurlijk invloed gehad op onze kerngezonde dochter.
 

Ik had zo'n pijn in mijn rug!
'Hernia', constateerde de huisarts en ging weer

  

Vrijdag 31 maart 2000. Deze dag zal ik nooit vergeten. De avond daarvoor had ik een vergadering gevolgd. De volgende ochtend ging ik werken. Een van mijn patiŽnten was een tamelijk zware vrouw en terwijl ik haar verzorgde, kreeg ik pijn in mijn rug. Ik dacht dat ik me vertild had. Ik gaf de vrouw koffie, ging ondertussen naar een andere patiŽnt en kwam, zoals gewoonlijk, bij haar terug. Mijn rug speelde nu echt op en ik kon haar niet meer helpen. Ik ging naar het kantoor om een vervangende verzorger te regelen. Daar keken mijn collega's van op: ik klaag of zeur nooit, dus dit moest wel menens zijn. Ze stuurden me naar huis met het advies lekker in bed te kruipen. Via mijn GSM heb ik Berry gebeld en heb daarna meteen telefonisch een afspraak gemaakt met onze huisarts. De pijn in mijn rug was ondertussen heel erg geworden en ik kon om half drie op het spreekuur komen, maar toen Berry thuiskwam en hij mij zag, belde hij dat de dokter met het dringende verzoek naar meteen ons huis te komen. De dokter arriveerde bij ons om kwart over ťťn. Hij onderzocht mij en gebruikte tests die standaard zijn bij rugpijn. Zijn diagnose: spit of een hernia. 'Dat wordt bedrust', kondigde hij aan en schreef pijnstillers en valium voor. Berry moest gaan werken. Voor hij ging, heeft hij me met een slaappilletje in bed gestopt. Hij maakte zich zorgen om mij. Vanaf zijn werk heeft hij nog een paar keer naar huis gebeld. 

 

Ze viel zo uit mijn lichaam!
De placenta werd opgevangen
in de braadpan

  
Om half vier hield ik het niet meer uit van de pijn. Ik ging op de vloer liggen, omdat ik weet dat in het geval van een hernia het helpt om zo plat mogelijk op een harde ondergrond te liggen. Zo trof Berry me aan toen hij thuis kwam. Ik begon inmiddels een beetje in paniek te raken, want zulke pijn had ik nog nooit gehad. Hij belde de huisarts opnieuw en die adviseerde plat te blijven liggen en nog wat valium in te nemen tegen de spanning in de rug en een pijnstiller voor de erge rugpijn. Ineens voelde ik iets in mijn onderlichaam en dacht dat ik een prolaps, een uitstulping van de darmen, kreeg. Ik vroeg Berry er even naar te kijken.
Met veel pijn en moeite stond ik van de vloer op en ging ik naast het bed staan, om te gaan liggen. Op dat moment werd ons kind geboren, ze viel als het ware zonder ťťn perswee uit mijn lichaam. Berry duwde mij op bed en ving tegelijkertijd de baby op in zijn armen. We waren beiden niet in staat iets tegen elkaar te zeggen. Al gauw begon ons Maartje te huilen en te huilen.....
Wij hadden natuurlijk niets in huis wat bij een bevalling hoort en hebben dan maar geÔmproviseerd. Met een schoenveter werd de navelstreng afgebonden, waarna deze met de naaischaar werd doorgeknipt. De placenta werd opgevangen in de braadpan. Berry had gelukkig de tegenwoordigheid van geest om meteen foto's te maken, ondanks onze verbijstering. Mijn rugpijn was in ťťn klap over, ik lag met een dochter in een handdoek gewikkeld in bed, wij waren zonder enige voorbereiding mama en papa geworden: het was bijna niet te bevatten.

Maartje
Maartje

 

We hadden geen naam, dus in eerste instantie
noemden we ons kindje "kindje"

 
Het is met geen pen te beschrijven wat op zo'n moment door je heen gaat. Nadat Berry eerst snel had gekeken of het een jongen of een meisje was, belde hij meteen de dokter. Die stond binnen enkele minuten aan mijn bed en was al bijna even geŽmotioneerd als wij. Hij was boos op zichzelf, omdat hij mijn pijnen absoluut niet met een bevalling in verband had gebracht. Maar we nemen hem absoluut niets kwalijk. Hoe had hij kunnen weten dat ik volop weeŽn had, terwijl ik zelf niet eens wist dat ik zwanger was? Onze dochter is om tien voor half vijf geboren. Om vijf uur kwam een kraamverzorgster en om half tien 's avonds hadden we dank zij de inzet van onze huisarts, buren en vrienden alles in huis: wiegje, luiers, kleertjes, etc. In eerste instantie noemden we ons kindje "kindje". Pas 's avonds vroeg de kraamverzorgster wat voor naam we onze dochter wilde geven. We hebben onze dochter Maartje genoemd, omdat ze op de laatste dag van maart geboren is.
Toen we enigszins bekomen waren van de schok, moesten we de familie op de hoogte brengen. De tweeling van mijn zus was net jarig op die dag. De familie was bij haar voor een feestje. Ik had mijn zus 's morgens gebeld om te zeggen dat ik niet zou komen vanwege mijn rugpijn. Nu Berry de familie vertelde dat we een dochter hadden gekregen, geloofde niemand hem. Pas toen mijn zus met eigen ogen haar nichtje zag, geloofde ze het. Mijn bejaarde schoonmoeder was lichtelijk overstuur en moest met hyperventilatieklachten naar de dokter.
Gelukkig is Maartje niet een dag later, op 1 april, geboren. Dan zou helemaal niemand ons geloofd hebben! We hadden altijd zoiets van dergelijke verhalen lees je alleen in de krant.
Het kan dus echt zo gebeuren!

We zijn nu over de eerste schok en euforie heen, maar onze huisarts heeft ons gewaarschuwd voor een mogelijke  terugslag, want van de ene op de andere dag veranderd ons leven ingrijpend. Ondanks haar volkomen onvoorbereide komst is ze heel welkom bij ons. Daar we de zwangerschap gemist hebben, zijn we nu met een inhaalslag bezig: we lezen er alles over, de babykamer is ingericht en binnenkort gaan we een paar weken met zijn drieŽn op vakantie. We zijn ongelooflijk trotse ouders!

---- Elly Akkermans 
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
 

 

 

 

 

 


copyright © 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net