Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Zwangerschap hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Lichamelijke veranderingen
 
Lichamelijke veranderingen zijn niet allemaal van buiten zichtbaar. Binnen in jouw lichaam worden vanaf dag 1 grote voorbereidingen getroffen om jouw kind zo goed mogelijk in de wereld te kunnen zetten. In gemiddeld negen maanden tijd ontwikkelt zich in jouw buik, van minder dan een speldenknop een compleet mensje. Een wonder.
De zwangerschap brengt voor de een meer lichamelijke veranderingen met zich mee dan bij de ander. In dezelfde zwangerschapsweek kan de ene vrouw een flinke buik hebben, terwijl de ander in dezelfde week bij wijze van spreke nog zo plat is als een dubbeltje.
Naast een dikkere buik word je snel zwaarder. Drie kilo in drie maanden tijd is heel normaal. Jouw borsten en heupen worden ronder. Ook jouw bovenarmen kunnen zwaarder worden door vetafzetting. Sommige vrouwen houden meer vocht vast in hun lichaam. Vocht maakt ook zwaar.

De huishouding van het lichaam veranderd eveneens. Hormonen hebben de hoofdrol in het spel van de zwangerschap. Dit kan leiden tot misselijkheid, hoofdpijn, moeheid en andere kwaaltjes en kwalen. De hormonen stellen alles in staat om jouw baby een goede ontwikkeling te laten hebben. Geleidelijk maar snel past jouw lichaam zich aan de nieuwe situatie aan. Zo zullen jouw borsten worden voorbereidt op melkproductie en zullen wat steviger worden. De bekkenspieren zullen wat versoepelen om jouw bekken laten uitzetten tijdens de bevalling.

Voor jouw lichaam is de baby prioriteit nummer één. De energie die je vroeger had, kan even als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Jouw beschikbare energie wordt nu grotendeels aangewend voor de ontwikkeling van jouw kindje en ter voorbereiding op een goede start in de wereld. Je hebt in deze periode meer slaap nodig dan je gewend was. Vaak zal je de eerste paar maanden ook eerder moe zijn. Luister naar jouw lichaam en zorg ervoor. Je lichaam zorgt voor je baby.

 
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

< Terug naar Inhoud

 

De vele veranderingen


Jij en jouw partner
tijdens de zwangerschapEmoties op hol

Echoscopie


Zwangerschap
kwalenBaby op
komst: de
voorbereidingZo groeit
de baby
in jouw buikZwangerschap & voeding

 

 

 

 

 

   


copyright © 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net