Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Bevallen hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Uitdrijvingsfase - fase II
 
Na de ontsluitingsfase, waarin je lichaam zich opmaakt voor de bevalling, volgt de tweede fase van de bevalling; de uitdrijvingsfase. In deze fase zal je jouw baby ter wereld brengen. Als dit jouw eerste baby is, duurt de uitdrijving gemiddeld één à twee uur. Bij een volgende bevalling kan het sneller gaan.

Om via de natuurlijke weg van jouw kind uit de baarmoeder te drijven, dien je volkomen ontsluiting te hebben en de vliezen gebroken te zijn. Het kan eerder zijn, maar meestal breken de vliezen aan het einde van de ontsluitingsperiode. Het kan zijn dat de vliezen niet willen breken of dat het beter is niet langer te wachten tot ze uit zichzelf breken. De verloskundige of gynaecoloog prikt de vliezen dan door. Indien de weeën nog niet echt aanwezig waren, zullen die nu hierdoor op gang komen. Door samentrekking van de spieren, de weeën, wordt je baby beetje voor beetje naar buiten gedreven.

Het is gebruikelijk dat het hoofd van de baby als eerste naar buiten komt. De baby wordt in de buik gedwongen een aantal draaien te maken om het op een zo gunstig mogelijke manier naar buiten te laten komen. Jouw kind komt dus ondersteboven in de buik te liggen. Het lichaampje ligt voor de bevalling zijwaarts. Als het hoofdje voor de uitgang ligt, wordt het ten opzichte van het lichaam ongeveer een kwartslag gedraaid. Het neusje van de baby draait naar de rug van de moeder toe. Als het bijna zover is, rust het hoofd van de baby op de bekkenbodem. De weerstand van de bekkenbodem zorgt ervoor dat het hoofd van de baby in de nek wordt gedrukt. Nu zal de schedel tussen de schaamlippen zichtbaar worden. Bij een nieuwe perswee komt het hoofd naar buiten. Zodra het hoofd buiten is, draait het bij, waardoor het weer recht op het lijfje staat. De schouders komen één voor één naar buiten. Wanneer de schouders buiten zijn, glijd de rest van het lichaampje zonder veel moeite naar buiten. De baby zit dan nog aan de navelstreng vast. Tegenwoordig wordt ondanks dat, het natte glibberige en ietwat bloederige kindje direct op de buik van de moeder gelegd.

De bevalling is dan nog niet helemaal ten einde. In de laatste fase van de bevalling moet de baarmoederkoek nog ‘geboren’ worden.  



  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

  < Terug naar Standaard Bevalling Inhoud

 
 
Het verloop
van een standaard bevalling:

 
Fase 1

Fase 2

Fase 3



Zo kondigt
de bevalling
zich aan



Redenen om
de bevalling
in te laten
leiden



Redenen om
te kiezen
voor een keizersneden- bevalling

 
 

 

 

 

 

 


copyright © 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net