Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Baby hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Het verhaal achter de naam
 
Een naam is iets heel speciaals. Iets heel persoonlijks. Het kan iets zeggen over het gezin waar het kind in is opgegroeid. Het kan ook iets zeggen van welke leeftijdsgeneratie het is.

Iedere generatie zijn naam

Namen zijn onderhevig aan trends. In een bepaalde periode zijn bepaalde namen populairder dan in een andere periode. Een naam is een modeverschijnsel net als kleding. Denk maar aan de fleurige kleding en wijde pijpen in flower power-tijd en de beenwarmers en netpanties in de discoperiode. Met namen gaat het net zo.

Bijvoorbeeld in de oorlogsjaren waren jongensnamen als Klaas en Piet gangbaar. Meer invloeden van het buitenland door tv en reizen brachten namen als Michael en Nico.

De huidige trend is 'basic'. Namen die eenvoudig doch niet minder creatief zijn. Vaak bestaande uit niet meer dan twee lettergrepen, zoals Tijmen of Cedric. De hang naar 'ouderwetse' namen als Jan zijn weer helemaal terug van weggeweest.

Een naam past binnen het gezin

Een naam zegt vaak iets over het gezin waar het kind in is opgegroeid. De ouders kiezen een naam die ze mooi vinden en vaak is dit onbewust een naam die past in hun omgevingssituatie, omdat zij in aanraking komen met namen in dezelfde stijl. Een naam kan bijvoorbeeld streekgebonden zijn of binding hebben met een bepaald levensstandaard.

In de praktijk blijkt dat Fries getinte namen het meest in het noorden van ons land voorkomen. De kans dat bijvoorbeeld een Jan-Roderick een boerenzoon uit Friesland is, is onwaarschijnlijker dan wanneer de jongen Wiebe had geheten. Een naam kan dus iets over de persoon zelf zeggen.  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
Het recente namenoverzicht:
  
      

< Terug naar Babynamen Inhoud


Nederlandse babynamen: Top 20
van Nu

Top 20
van Toen


Geslachts- naam van jouw baby: Bepaal jij zelf !


Tips

voor het kiezen van een goede voornaam


Babynamen
index

 

 

 

 

 

 

 

     


copyright 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net