Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Zwanger raken hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Ovulatietest
 
Tegenwoordig zijn tests in de handel waarmee je kunt bepalen wanneer het een gunstige periode is om zwanger te raken. Bij de apotheek of bijna iedere drogist is een dergelijke test ‘vrij’ verkrijgbaar. Deze test kan je heel eenvoudig thuis uitvoeren. De gebruiksaanwijzing is voor de meesten eenvoudig, waardoor het bijna niet mis kan gaan. Met een ovulatietest kan vooraf worden bepaald wanneer je ovuleert, in andere woorden wanneer een eisprong plaats vind.


Ongeveer 24 tot 36 uur voordat de eisprong plaatsvindt, neemt in de urine de hoeveelheid van het Luteļnise-rend hormoon (LH) toe. Dit hormoon bereidt het baarmoederslijmvlies voor op de mogelijke innesteling van een bevruchte eicel. Gedurende het grootste deel van de menstruatiecyclus is het gehalte LH in het lichaam zeer laag. Vlak voor de ovulatie stijgt dit echter sterk. Het gehalte wordt dan meetbaar in de urine. De ovulatietest meet of er veel van dit hormoon in de urine aanwezig is. De ovulatie vindt gewoonlijk plaats binnen 24 tot 48 uur nadat het gehalte LH in de urine op z'n hoogst is. De kans dat je nu na seksueel verkeer zwanger raakt, is dan het grootst.
De uitslag van de test is na 5 minuten bekend, maar moet binnen 10 minuten na aanvang van de test worden afgelezen in verband met verkleuring van het vakje.
Bij laboratoriumtests bleek het testresultaat in meer dan 99% van de gevallen juist te zijn.

Een ovulatietest is nauwkeuriger dan de temperatuurmethode. Met de temperatuurmethode wordt namelijk pas achteraf vastgesteld dat de ovulatie heeft plaatsgevonden. De ovulatietest daarentegen geeft aan dat de eisprong binnen 24 tot 48 uur zal plaatsvinden.  

 
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
 
      

< Terug naar Vruchtbare dagen bepalen Inhoud

 
 
Betrouwbaar-
heid zwanger- schapstestsBereken de 'babygunstige' dagen van de maand


Vruchtbaar- heidskalender


Manieren om zwangerschap te bevorderen


Zwangerschap & leeftijd


Zaadlozing:
hoe minder,
hoe beter

 

 

 

 

 

 


copyright © 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net