Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Gezondheid hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 

< Terug

          

       

Babykwaaltjes

Bloedverlies

In de eerste week kan er uit de vagina van een babymeisje wat bloed komen. Het is logisch dat je hiervan schrikt. Echter, wees gerust. Vlak na de geboorte zit er in het bloed van je baby nog veel moederhormonen. Deze hormonen zijn de boosdoeners. Het bloedverlies zal snel vanzelf overgaan.

 
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
  
Darmkrampjes

Als u baby na de voeding rood aan loopt en begint te huilen dan is de kans groot dat het last heeft van darmkrampjes. Darmkrampjes komen bij baby’s regelmatig voor. Zowel na het geven van flesvoeding of borstvoeding kan je kindje hiervan last krijgen. Oorzaken van darmkrampjes kunnen zijn:

  • Te snel of te gulzig drinken, waardoor een te grote hoeveelheid voeding en lucht in een korte tijd naar binnen komt.
  • Ontwikkeling van de darmen
  • Harde ontlasting

Masseer met een warme hand het buikje als je baby last heeft van darmkrampjes. Soms verdwijnen de krampjes al als de baby rustig wordt. Indien je baby regelmatig last heeft van darmkrampjes en een harde ontlasting heeft dan kan aangezuurde flessenvoeding helpen. Een zure voeding verteerd makkelijker.

 
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
 
Harde ontlasting

Door verandering van voeding kan je baby last krijgen van harde ontlasting. Maak geen drastische wijzigingen in de voeding. Zorg dat je kindje de tijd krijgt om aan nieuwe voeding te wennen. Een andere oorzaak van een harde ontlasting is te geconcentreerde flessenvoeding. Controleer of je niet teveel schepjes poeder gebruikt. Schep luchtig en strijk de schepjes af met de botte kant van een mes. Indien de ontlasting een probleem blijft, kun je tussendoor vooraf gekookt (mineraal) water geven. Met name bij warm weer is voldoende vocht voor je baby belangrijk.

Wat je kunt proberen is fruithapjes te geven. Fruithapjes stimuleren de darmen en hierdoor wordt de ontlasting meestal zachter. Ook kan je overwegen over te stappen van gewoon leidingwater op natriumarm mineraalwater zonder prik. In dit mineraalwater zit minder kalk dan in leidingwater. Water dien je te allen tijden te koken. Om het kalkgehalte van hard leidingwater wat lager te maken kan je het water tien minuten laten doorkoken, dit wat af laten koelen en voorzichtig afschenken.

 
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
 
Koemelkallergie

Een hele enkele keer is een baby allergisch voor koemelk. Als je vermoed dat dat zo is, raadpleeg dan jouw huisarts.

 
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
 
Koorts

Een baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur minder goed reguleren dan volwassenen. Koorts komt dan ook regelmatig bij baby’s voor. Het hoeft niets ernstigs te zijn. Let er op dat wanneer je baby koorts heeft dat het genoeg drinkt op uitdroging te voorkomen. Neem in geval van twijfel contact op met het consultatiebureau. Als was het alleen maar voor je eigen gemoedsrust. Is er sprake van hoge koorts neem dan direct contact op met je huisarts.

hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
 
Pukkeltjes

Vlak na de geboorte zit er in het bloed van je baby nog veel moederhormonen. Deze hormonen zijn de boosdoeners van enkele babykwaaltjes. Zo kunnen ze pukkeltjes, lijkende op jeugdpuistjes, op het gezicht van je kindje veroorzaken. Dit zal vanzelf overgaan. Tevens kunnen de borstklieren door deze hormonen opgezwollen zijn. Dit kan het hele eerste levensjaar duren.

 
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
 
Spugertjes

Indien je baby de melk gemakkelijk uit de maag omhoog laat komen, kan je de voeding iets dikker maken met behulp van Johannesbroodpitmeel. Een volledige zuigelingenvoeding waaraan Johannesbroodpitmeel is toegevoegd verminderd dit probleem.

 
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
 
Verkouden

Je ontkomt er bijna niet aan dat je baby enkele malen verkouden is. Zeker in het winterseizoen. Echter je kind zal op den duur steeds minder vaak verkouden worden. Iedere keer als je kind in contact komt met bacteriŽn en virussen bouwt het weerstand op. De lymfeklieren kunnen opgezwollen raken door infecties. Soms kunt u de opgezwollen klieren, als een bobbeltje, voelen in de hals en nek. Ze gaan vanzelf weer weg, maar dat kan soms maanden duren.

 
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
 
Zon

De zon is al gauw te veel voor de tere baby- of kleuterhuid. Bescherming van je kind tegen de zon is belangrijk. Zorg ook in de wandel- of kinderwagen voor een goede bescherming. Zon is gezond, zolang de hoeveelheid beperkt wordt. Zo wordt vitamine D aangemaakt door UV-B. Vitamine D is belangrijk voor de groei van tanden en beenderen.  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
  boven

 

 

 

 

 


copyright © 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net