Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Zwanger raken hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

De vruchtbare dagen van de maand
 
In tegenstelling tot de man is de vrouw niet heel de maand even vruchtbaar. Gedurende een regelmatige menstruatiecyclus van 26 tot 30 dagen is de vrouw maar enkele dagen vruchtbaar. De kans dat een gezonde vrouw zwanger raakt, is over het algemeen per cyclus niet meer dan vijfentwintig procent.

De meest vruchtbare tijd tijdens een cyclus is wanneer er een eisprong, ovulatie genoemd, plaatsvindt. Ook enkele dagen vóór de eisprong en enkele dagen erna is de vrouw vruchtbaar. Het vrijgekomen eitje blijft enkele dagen ‘in leven’. Net als de zaadcellen van de man, die na de geslachtsgemeenschap nog enkele dagen in het lichaam van de vrouw in leven blijven. Als het geslachtsverkeer enkele dagen vóór de eisprong plaatsvindt, is er kans dat zodra het eitje vrijkomt het wordt bevrucht door de nog aanwezige zaadcellen. In het andere geval als een eisprong is en (daarvóór) geen geslachtsverkeer heeft plaatsgevonden, kan het eitje alsnog bevrucht worden als enkele dagen later wordt gevreeën.

De hele periode rond de eisprong is de tijd dat de vrouw vruchtbaar is. De ovulatieperiode is algemeen bepaald tussen de negende en zeventiende dag na de menstruatie, uitgaande van een regelmatige cyclus. Iedere hevige opwinding en ook intens seksueel genot kunnen de cyclus in de war sturen. Er zijn methodes om de ovulatie van een vrouw te meten of te berekenen.  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
 
      
< Terug naar Zwangerschap bevorderen Inhoud
 

Eetgewoonten
&
zwanger raken


'Babygunstige' dagen
berekenen


Vruchtbaar- heidskalender

Ovulatietest

Lichamelijke voortekens van zwangerschap

Sexposities bevorderen zwangerschap
 

 

 

 

 

 


copyright © 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net