Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Baby hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

9 tot 12 maanden
 
Tussen de negen en twaalf maanden wordt het contact met degene die het dichtst bij hem staat nog belangrijker voor jouw kleintje. Het lijkt wel of alleen deze persoon belangrijk voor hem of haar is. Jouw kind kan in deze periode uitblinken in eenkennigheid. Dit wil niet zeggen dat het alleen maar dingen met jou wil doen. Geef jouw baby de gelegenheid om ook dingen zelfstandig te ondernemen, maar wel zo dat het weet dat je in de buurt bent om een oogje in het zeil te houden.
Het gevoel van veiligheid blijft belangrijk voor jouw kind in het proces van dingen zelf ontdekken en zelfontplooiing. En alleen jouw aanwezigheid kan hem dat geven. Het is belangrijk dat je jouw kind aanmoedigt in de dingen die hij wilt ondernemen en je hem prijst voor wat hij zelf doet. jouw baby's zelfvertrouwen groeit hierdoor.

Zijn vaardigheden zijn aardig gegroeid in de afgelopen maanden. Jouw kind is nu in staat om dingen te beredeneren en begint te beseffen dat er dingen zijn die wel mogen en die niet mogen. Hoewel het aantal regels dat hij / zij kan bevatten nog niet heel erg groot is. Een regel te veel of een ‘tegenstrijdige’ regel kan jouw kind in verwarring brengen. Probeer daarom zo consequent mogelijk te zijn in wat wel mag en wat niet.
De coördinatie van jouw baby’s handen wordt een stuk beter.  Non-verbaal, met wijzen en gebaren maken, zal jouw baby nu duidelijk kunnen maken wat het wil. Het reageert nu ook goed op zijn eigen naam.

Iets waar vaak naar uitgekeken wordt door ouders is naar het eerste woordje. Vooral het ‘mama’ of ‘papa’ zijn voor vele ouders naar uitgekeken woorden. Je hebt grote kans dat in deze periode jouw kind deze mooie woorden uitspreekt. Jouw baby zal woordjes kunnen nazeggen en zelf zeggen. Naast dat jouw kindje graag zelf op onderzoek uitgaat, imiteert hij / zij graag alles wat jij doet. Het wilt ook de tafel afstoffen, ook die deur open doen, ook op dat knopje drukken. Jouw baby leert mede hierdoor de werking van dingen begrijpen en zal eindeloos die dingen willen uitproberen: laatje open, laatje dicht, laatje open, laatje dicht. Hij krijgt steeds meer inzicht in ‘oorzaak en gevolg’ en kan op dingen inspelen.
Rond de twaalfde maand kan jouw baby gaan lopen. Het liefst brengt jouw kleintje het grootste deel van de dag rechtop door. Jouw kind wordt daardoor een stuk zelfstandiger.  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

< Terug naar Baby Inhoud

 

Jouw baby's ontwikkeling


Ontwikkeling in:
0 - 2 mnd
3 - 5 mnd
6 - 8 mnd
9 - 12 mnd


Ontwikkeling stimuleren


Leuke spelletjes voor baby's tot twaalf maanden

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

     


copyright © 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net