Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Baby hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

6 tot 9 maanden
 
In deze periode wordt jouw baby lichamelijk sterker. Het gaat zich omrollen en kan gaan kruipen. Rechtop zitten lukt ook al. Alles wat beweegt volgt jouw baby met zijn ogen en pakt het graag ook vast.

Doordat jouw baby zich kan voortbewegen, wordt het wereldje voor hem / haar groter en ontdekt het steeds meer. Jouw kindje zal nu meteen jouw gezicht herkennen als je in de buurt bent; ‘Daar is mama!’. Hij/ zij is heel oplettend op wat jij zegt en doet. Bepaalde woorden of zinnen zal jouw kleintje herkennen, ook al kan het nog geen woord uitspreken. Jouw baby heeft er veel plezier in als jij dingen van haar/ hem nadoet: een geluidje of een beweging. Zelf na-apen kan jouw kindje nog niet, maar als jij na-aapt, wordt dat fascinerend gevonden.

Het waarnemen gaat uitstekend. Het liefst gaat jouw baby op ontdekkingstocht met jou in de buurt. Jij geeft hem een vertrouwd gevoel in de nieuwe wereld die vol onzekere dingen zit. De fase van dingen herkennen gaat over in het zich dingen kunnen herinneren. Dat wat op zijn weg komt probeert jouw baby in het geheugen vast te leggen. Wanneer je als goocheltruc een voorwerp neerlegt, hierover een lapje doet, het ondertussen ongezien weghaalt en bij het wegtrekken van het lapje, het voorwerp ‘verdwenen’ is, zal jouw kleintje willen onderzoeken waar dat voorwerp nu is gebleven.

Jouw baby begrijpt nog niet, dat wat hij niet ziet, nog wel bestaat. Ziet jouw kindje je niet, dan besta je niet meer. Begrijpelijk dat dit heel beangstigend is voor jouw kleine. Dat meeste vertrouwelijke in zijn omgeving is dan weg. Met jou in de buurt voelt hij zich veilig en jouw baby zal daarom protesteren als je weggaat. Rond de achtste/ negende maand beseft jouw kind dat jij degene bent die hem geborgenheid geeft. Vreemden worden nu voor het eerst met wat inhoudendheid bekeken. Jouw kind kan wat eenkennig worden. Omdat deze eenkennigheid zo rond de achtste maand voor het eerst plaatsvindt, wordt dit ook wel de ‘acht-maanden-angst’ genoemd.  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

< Terug naar Baby Inhoud

 

Jouw baby's ontwikkeling


Ontwikkeling in:
0 - 2 mnd
3 - 5 mnd
6 - 8 mnd
9 - 12 mnd


Ontwikkeling stimuleren


Leuke spelletjes voor baby's tot twaalf maanden

 

 

 

 

 

 

     


copyright 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net