Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Bevallen hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Ontsluitingsfase - fase I
 
Langzaam maakt jouw lichaam een opening voor de baby naar de buitenwereld. De baarmoederhals die tijdens de zwangerschap nog samengetrokken en (zo goed als) gesloten was, zal langzaam steeds verder open gaan staan. Hoe lang het duurt tot je een volledige ontsluiting hebt, is per vrouw verschillend.

Het geheel ontsluiten van de baarmoederhals kan in twee uur gebeuren, maar kan ook in 24 uur. Vooral de eerste centimeters ontsluiting gaan langzaam. Om tot drie centimeter ontsluiting te komen, kan uren duren. Daarna gaat het sneller. Om bijvoorbeeld van drie naar vier centimeter ontsluiting te gaan, kan ongeveer net zo lang duren als van zeven naar tien centimeter te gaan. Als je al eerder een bevalling hebt gehad dan zal de gehele ontsluiting waarschijnlijk wat sneller gaan vergeleken bij de eerste bevalling. Gemiddeld duurt de ontsluitingsfase 10 tot 12 uur.
Het is niet noodzakelijk om tijdens de ontsluitingsperiode op bed te gaan liggen. Tenzij de verloskundige of arts dit jou heeft geadviseerd.
Als de ween langer en heftiger worden en om de twee drie minuten komen, begint er schot in te komen. Een echte wee duurt ongeveer 60 seconden. Als stevige ween al een poosje om de vier vijf minuten komen, is het tijd om de verloskundige te bellen.

Het onderste gedeelte van de baarmoeder dat grenst aan de baarmoederhals wordt het baarmoedersegment genoemd. Men spreekt van een volkomen of volledige ontsluiting als het baarmoedersegment en de vagina n geheel vormen. De opening die ontstaat, is bij volledige ontsluiting tien centimeter groot. De vliezen breken over het algemeen aan het einde van de ontsluitingsperiode. Als de vliezen zijn gebroken, kan de baby uit de baarmoeder gedreven worden.  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

  < Terug naar Standaard Bevalling Inhoud

 
Het verloop
van een standaard bevalling:

 
Fase 1

Fase 2

Fase 3Zo kondigt
de bevalling
zich aanRedenen om
de bevalling
in te laten
leidenRedenen om
te kiezen
voor een keizersneden- bevalling

 
 

 

 

 

 

 


copyright 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net