Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Bevallen hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

De voortekenen van een bevalling
 
Hoe nauwkeurig de datum van de geboorte is uitgerekend, het inzetten van de bevalling komt altijd onverwachts. Wel zijn er bepaalde signalen die aangeven dat de bevalling gaat inzetten. Op verschillende manieren kan jouw lichaam aankondigen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten.

Je verliest een slijmprop

Een slijmprop sluit tijdens je zwangerschap de baarmoedermond af. Het verliezen van deze slijmprop houdt niet automatisch in dat de bevalling spoedig wordt ingezet. De slijmprop kan namelijk ook twee weken voor de bevalling naar buiten komen. Dit is wel een teken dat het eind van de zwangerschap nadert. De slijmprop is ongeveer anderhalf ŗ twee centimeter groot. Bij sommigen komt de prop er pas bij het persen eruit. Bij anderen komt de prop soms helemaal niet.

Je verliest wat bloed

De bevalling kan zich aankondigen door het verlies van bloed. Echter, dit bloedverlies mag niet meer zijn dan een klein beetje. Raadpleeg altijd je arts of verloskundige als je twijfelt.

Je krijgt weeŽn

In de meeste gevallen kondigt een bevalling zich aan door middel van weeŽn. Als de weeŽn beginnen zullen ze steeds regelmatiger komen en steeds pijnlijker zijn. Een echte wee duurt ongeveer 60 seconden. Als de heftige weeŽn al een poosje om de 4 a 5 minuten komen, is het tijd om de verloskundige te bellen.

Je verliest vruchtwater

Het vruchtwater kan in kleine beetjes of in een keer naar buiten komen. Pas wanneer je vruchtwater verliest, is de bevalling echt begonnen. Wanneer je vruchtwater verliest, moeten binnen 24 uur de weeŽn beginnen.

Verlies je ‘s nachts vruchtwater en is dit helder met vlokjes dan kan je gerust tot de volgende ochtend wachten met bellen van de verloskundige. Is het vruchtwater bruinig of groen bel dan direct de verloskundige.

De vliezen kunnen ook tijdens de bevalling breken. De verloskundige prikt de vliezen door als het te lang duurt eer ze breken.  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      
 
Standaard bevalling
In 3 fases:

1. Ontsluiting

2. Uitdrijving

3. Nageboorte


De Ingeleide bevalling
 

De Keizersnee bevalling
 
 

 

 

 

 

   


copyright © 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net