Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Bevallen hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Nageboorte - fase III
 
Wanneer jouw kersverse baby voor het eerst het licht ziet, is de bevalling nog niet helemaal ten einde. In de laatste fase van de bevalling moet de baarmoederkoek nog ‘geboren’ worden. De moederkoek, ook wel placenta genoemd, moet nog naar buiten geperst worden. Het afstoten van de baarmoederkoek neemt ongeveer twintig minuten in beslag.

Zodra de baby geboren is, wordt de baarmoeder kleiner. Dit gebeurd al direct nadat de baby de baarmoeder verlaten heeft. Door de sterke verkleining laat de moederkoek van de baarmoederwand los. Door het nog voortdurende samentrekken van de baarmoeder, komt de moederkoek uiteindelijk geheel los van de baarmoederwand. Nog één keer persen en de placenta komt eruit. De verloskundige kan met het naar buiten brengen van de placenta helpen door op jouw buik te drukken.
De placenta zal uitgebreid bekeken worden. Het is belangrijk om te weten of deze compleet is, er normaal uitziet en van gewoon gewicht is. Van de conditie van de placenta kan worden opgemaakt of deze tijdens de zwangerschap het werk heeft verricht wat het had moeten doen. Voor eventuele volgende zwangerschappen en voor de gezondheidstoestand van de baby is dit belangrijke informatie.

Doordat de placenta in wezen losscheurt van de baarmoederwand gaat de laatste fase van de bevalling gepaard met bloedverlies. Er worden namelijk bloedvaten afgescheurd. Deze bloedingen stoppen in principe gewoon weer, maar het is wel belangrijk dat de bloedingen tijdig ophouden. Een van de complicaties van de bevalling is de nabloeding. Dit kan zeer gevaarlijk zijn. Ook wanneer de bloedingen zijn gestopt, wordt je meestal nog voor ongeveer een uur scherp in de gaten gehouden. Dit houdt in dat je algemene toestand onder controle wordt gehouden en kan men letten op onder andere bloeddruk, pols en eventueel meer bloedverlies.

Uiteindelijk is de bevalling achter de rug en kun je de trotse ouder zijn van een nieuw leven.  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

  < Terug naar Standaard Bevalling Inhoud

 
  
Het verloop
van een standaard bevalling:

 
Fase 1

Fase 2

Fase 3Zo kondigt
de bevalling
zich aanRedenen om
de bevalling
in te laten
leidenRedenen om
te kiezen
voor een keizersnee- bevalling

 
 

 

 

 

 

 


copyright © 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net