Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Zwangerschap hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Zwanger - negende maand
 
De baby groeit in de laatste maand niet veel meer. Hoogstens komt de kleine 25 tot 30 gram per dag aan en groeit het nog enkele centimeters. Hij/zij bouwt enige reserve op voor de eerste dagen na de bevalling. Met deze reserve als voedselbuffertje kan de baby later langzaam aan de nieuwe voedingswijze, borst of fles, wennen. De baby ligt zo goed als klaar voor de baarmoedermond. Sommige baby's zijn in week 38 'rijp' om geboren te worden. De baby is nu ongeveer 48 centimeter en weegt 3200 gram. Als jouw buikwand niet te dik is kan jouw partner het hartje van de baby horen kloppen door zijn oor tegen jouw buik te houden.
De schedel van de baby vormt nog geen aansluitend geheel. Er is nog ruimte tussen de schedeldelen waardoor het hoofdje tijdens de bevalling iets in elkaar geschoven kan worden en de baby makkelijker naar buiten kan komen. De ruimte tussen de schedeldelen wordt de fontanel genoemd en is een lange tijd na de geboorte nog aanwezig en een kwetsbare plek van de baby. De beenderen in het lichaam van de baby vormen zich bij de geboorte heel makkelijk naar de vorm van het geboortekanaal.


Gemiddeld wordt de baby geboren in week 40. De baby is ongeveer 50 centimeter en weegt rond de 3400 gram. De persweeŽn zullen voor jou geen pretje zijn, maar dit is het voor de baby evenmin. Bij zo'n wee wordt het hoofdje naar beneden geduwd. Hierbij duwt de kin tegen de borst aan. Na een wee wordt het hoofdje weer naar achteren getrokken. Tevens draait de baby een slag om zijn as. Als de baby door het geboortekanaal gaat, komt de navelstreng ietwat klem te zitten. De zuurstof die de baby door de navelstreng toegediend krijgt, kan daardoor wat afnemen en dit geeft hem/haar een duizelig gevoel en laat het hartje sneller kloppen. Na de geboorte krijgt de baby nog even zuurstof via de navelstreng. De navelstreng wordt daarom ook niet direct doorgeknipt. Zodra de baby ademt, pompt het hart bloed naar de longen en die kunnen nu zuurstof opnemen. Als de longen werken stopt de zuurstof en  bloedtoevoer via de navelstreng. Doordat er geen bloed meer door de navelstreng loopt, wordt deze bleek en kan doorgeknipt worden.

Als de baby niet geboren wordt in week 40 is er niet direct reden tot zorgen. Met een goedwerkende placenta ziet een baby die geboren wordt na 42 weken, ondanks de wat lange nageltjes, er net zo uit als op tijd geboren baby's. De reden dat de baby wat later is, komt dat een goedwerkende placenta nog veel van het hormoon progesteron aanmaakt, dat de weeŽn afremt.

 
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

< Terug naar Inhoud


<
Terug naar
   Maand 8Medische reden voor
't maken van
een echoEcho laten maken:
de voor- & nadelen


  

De vele veranderingen tijdens de zwangerschap


'Pret'-echo laten maken

  Zwangerschap
kwalen

 
Let op wat je eet tijdens de zwangerschap!


Voorbereiden babykomst
 

Babynaam uitzoeken
  

 

 

 

 

   


copyright © 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net