Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Zwangerschap hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Zwanger - achtste maand
 
Rond de 32ste week is voor de kleine niet veel ruimte meer in jouw baarmoeder. Schrik dus niet als je de baby niet zoveel meer voelt bewegen. Hij/ zij ligt met opgetrokken beentjes. Het heeft een lengte van 40 centimeter en weegt rond de 1800 gram. De ongeboren baby zal nu de houding aannemen waarin hij/zij straks geboren zal worden. Hoogstwaarschijnlijk ligt de baby nu ondersteboven met het hoofdje naar beneden. Ligt hij/zij andersom dan wordt dat een stuitligging genoemd. Een baby die in een stuitligging ligt, maakt het de moeder niet makkelijk tijdens de bevalling.

In week 33 begint de ongeboren baby de donshaartjes die over heel zijn lichaam zitten te verliezen. Wel is de huid nog steeds bedekt met huidsmeer. Het huidsmeer is een wittige substantie die de baby beschermt tegen infecties. In de meeste gevallen verdwijnt deze laag In de laatste weken van de zwangerschap. Het witte huidsmeer is nog wel goed te zien bij te vroeg geborenen. De longen beginnen geleidelijk rijp te worden. In week 34 werken de niertjes.Tijdens iedere zwangerschapscontrole meet de verloskundig de grootte van de baarmoeder om te zien of de baby voldoende groeit. Normaal heeft de baarmoeder de omvang van een flinke appel. Tegen het einde van de zwangerschap is de baarmoeder twintig keer zo groot geworden. Rond de 35ste week wordt het hoogste punt bereikt. De baarmoeder komt dan tot onder de ribben en duwt hier alle organen gewoon opzij.

In week 36 zal de baby met zijn hoofdje iets meer naar beneden zakken. Bij de eerste zwangerschap is dit voelbaar doordat jouw maag meer ruimte krijgt. Ben al eerder bevallen van een kind dan heeft de baby wat extra ruimte doordat jouw buikspieren meer zijn opgerekt van de vorige keer. De indaling begint dan wat later. De baby is nu ongeveer 45 centimeter en 2900 gram.

 
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

< Terug naar Inhoud


<
Terug naar
   Maand 7


Zwangerschap
Maand 9


De vele veranderingen tijdens de zwangerschap


'Pret'-echo laten maken

  Zwangerschap
kwalen

 
Let op wat je eet tijdens de zwangerschap!


Voorbereiden babykomst
 

Babynaam uitzoeken
  

 

 

 

 

   


copyright 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net