Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Zwangerschap hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Vormen van echoscopie
 
Er zijn verschillende manieren om een echo te laten maken. Een echo kan zowel uitwendig als inwendig worden uitgevoerd. Het is een specialistisch onderzoek dat vaak door een echoscopist die verloskundige of gynaecoloog is, wordt gedaan. Voor een echo ga je meestal naar het ziekenhuis. Echter, tegenwoordig hebben steeds meer verloskundigen, die een speciale opleiding hebben gevolgd, de benodigde apparatuur in hun praktijk.


De meeste onderzoeken vinden uitwendig plaats. Tot de veertiende week van de zwangerschap wordt een echo uitwendig gemaakt. Bij een uitwendige uitgevoerde echo wordt jouw blote buik eerst ingesmeerd met een gel. Met een handzaam apparaatje wordt er over de buik gegleden. Via dit apparaat wordt er door jouw huid heen in jouw buik ‘gekeken’.  Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten en is pijnloos. Je zal altijd een enigszins gevulde blaas dienen te hebben voor dit onderzoek. Het beeld van het ongeboren kind op de monitor is dan het duidelijkst.

Een inwendige of wel een vaginale echo is iets nauwkeuriger dan een uitwendige. Een vaginale echo wordt gemaakt als het beeld via de uitwendige methode niet goed duidelijk is, bijvoorbeeld als je nog maar heel kort zwanger bent. Met deze methode kan je namelijk dichter bij de baarmoeder komen dan bij de uitwendige methode. Bij de vaginale echo wordt een soort staaf in de vagina gebracht. Hiervoor hoef je geen gevulde blaas te hebben.

Een andere voorkomende echoscopie is de Dopplermethode. Deze zogenoemde Dopplerecho kan de snelheid waarmee het bloed van jouw ongeboren kindje stroomt meten. Tevens kan de doorbloeding van de baarmoeder, placenta en navelstreng gemeten worden. Dit is een uitgebreide vorm van echoscopie.
Je komt in aanmerking voor een uitgebreide echo-onderzoek als je een verhoogt risico hebt op een kind met een afwijking. Een uitgebreid onderzoek vindt over het algemeen tussen de achttiende en twintigste week plaats. Een dergelijk onderzoek vindt altijd in het ziekenhuis plaats en neemt veel tijd in beslag. Er zijn afwijkingen die pas na meerdere echo’s, verspreidt over een langere periode aan het licht komen.

  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
 
      
< Terug naar Echo Inhoud
 

Voor- & na- delen van echoscopie


Medische redenen voor
maken van
een echo


Echo laten maken voor
de pretEcho's:
dit tonen
de beeldenEchofoto's
week:
7 - 13
15 - 30


Baby's ontwikkeling
in jouw buik
van maand
tot maand

   
 
Voeding & zwangerschap
   

 

 

 

 

 


copyright 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net