Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Zwangerschap hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Zwanger
 
De zwangerschap wordt geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. In wezen ben je dan nog geheel niet zwanger, want een eventuele bevruchting is pas halverwege de cyclus en dus meestal ongeveer veertien dagen na de eerste dag van de menstruatie.
Doordat de telling van het aantal zwangerschapsweken direct vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie ingaat, ben je in de derde zwangerschapsweek eigenlijk vreemd genoeg pas 1 week zwanger! De eerste week = de derde week. Je bent dus al twee weken 'zwanger' en daar hoef je niets voor te doen.


Rond de veertiende dag van jouw cyclus vindt een eventuele bevruchting plaats. Bij de bevruchting versmelten een eicel en een zaadcel. Dit gebeurt in de eileider. Vanaf het moment dat een eicel bevrucht is door een zaadcel begint direct een ongelooflijk proces waarin cellen zich in een razend tempo herhaaldelijk delen. Van twee naar vier cellen, van vier naar acht, van acht naar zestien cellen, enzovoort. In de vierde week komt het trosje cellen in de baarmoeder en gaar daar door met de celdeling. Dit groeiende bergje cellen is nog zo klein dat het zelfs nog geen embryo kan worden genoemd. Zes tot zeven dagen na de bevruchting nestelt het trosje cellen zich in de wand van de baarmoeder. Een deel van de cellen gaat de baby vormen. Een ander deel de vliezen en nog een ander deel de placenta. Nu ben je nog niet "over tijd" en weet je dus nog niet of je zwanger bent. De vrucht is dan al wel kwetsbaar. Als er iets fout gaat bij de bevruchting of bij de eerste celdelingen sterft de vrucht meestal vanzelf binnen een tot twee weken af.

Tegen het einde van de eerste maand heeft het bolletje met cellen zelfs nog niet de grootte van een rijstkorrel bereikt. Toch is er een begin gemaakt met de vorming van het zenuwstelsel, het skelet en het hart. Het bolletje van 2.5 millimeter is zo hard aan het groeien dat het stipje met het blote oog waarneembaar zou moeten kunnen zijn.

  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

< Terug naar Inhoud

 
 

Baby's ontwikkeling
in jouw buik.

Van maand
tot maand:


Maand 1

Maand 2

Maand 3

Maand 4

Maand 5

Maand 6

Maand 7

Maand 8

Maand 9


Veranderingen
van jouw lichaam

 

 

 

 

 

   


copyright 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net