Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Zwangerschap hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Jij en jouw partner
 
Niet alleen jij verandert tijdens de zwangerschap. Jouw partner, wederzijdse ouders, werk, vrienden; jouw omgevingssituatie zal met jou mee veranderen. Je leven en dat van je partner gaat een andere wending krijgen. Aanstaande ouders zeggen regelmatig dat door de zwangerschap een sterke band tussen hen voelbaar is geworden. Dit is niet verwonderlijk. Beiden delen een ‘een stukje van zichzelf’ met elkaar. In het begin van de zwangerschap draag je beiden gezamenlijk een geheimpje met je mee. Hoe alledaags een zwangerschap voor de buitenwereld ook is, jij voelt je speciaal. Dit gevoel is terecht, want het is een unieke gebeurtenis.


Aanstaande ouders ervaren de zwangerschap vaak als een enorme gebeurtenis in hun leven. Iets nog groter dan trouwen of het gaan samenwonen en met nog sterkere gevoelens. Niet alleen bij jou, ook bij jouw partner zullen gevoelens van trots en blijheid afgewisseld worden door gevoelens van twijfel en onzekerheid.
In de eerste paar maanden van de zwangerschap, wanneer jouw buik nog niet echt een ronding vertoont, kan wel eens een kleine ontgoocheling voor jou en jouw partner zijn. Er valt niets te zien en jij voelt je normaal. Dan kan makkelijk de vraag rijzen: ‘Is dit nu het zwanger zijn?’.

Toch is jouw lichaam bezig zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Dit kan je merken doordat je niet meer de energie voor dingen hebt die je gewend bent. Hierdoor kan jouw en jullie sociale leven er anders uit gaan zien. Jouw/jullie sociale schema of werk dient aan te sluiten bij jouw broodnodige rust. Door moeheid en onmacht kan je prikkelbaar worden. Daar komt bij dat je door een veranderende hormoonspiegel je emotioneel gevoeliger kan worden. Laat jouw partner zich hiervan bewust zijn. Jouw emotionele veranderingen hebben immers ook invloed op jouw partner. Misschien wil hij wat extra rekening houden met jouw buienwisselingen.

Daarnaast zijn er nog de praktische veranderingen die het gevolg zijn van jouw zwangerschap. Bepaalde dingen zullen je niet of niet makkelijk meer afgaan met een dikke buik. Hopelijk kan jouw partner hier en daar je de helpende hand rijken. Naast deze veranderingen verandert er op seksueel vlak het een en ander. Afgezien of beide partners zin hebben in seks, zal ook dit enige aanpassingen vereisen.

  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

< Terug naar Inhoud

 

De vele veranderingen

  
Baby op
komst: de
voorbereidingEmoties op hol


Lichamelijke veranderingen


Echoscopie


Zwangerschap kwalen


Zo groeit
de baby
in jouw buikZwangerschap & voeding


Pretecho laten maken


Alvast een babynaam uitzoeken
   

 

 

 

 

 


copyright 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net