Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Zwangerschap hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Hormoonhuishouding van slag
 
Naast dat je tijdens jouw zwangerschap lichamelijke veranderd, zal ook jouw geestelijke gesteldheid veranderen. De gedachte dat je nu zwanger bent, laat je zeker in het begin, niet los. Het is normaal dat je er vaak mee bezig bent. Twijfel en trotse zekerheid en andere emotie- schommelingen kunnen de orde van de dag zijn. Je kan gevoeliger en prikkelbaarder zijn dan je van jezelf gewend bent.


Een zwangerschap hoeft niet alleen een lichamelijke verandering te zijn. Vaak verandert in de loop van de zwangerschap jouw gedachtewereld.  Dit komt niet alleen doordat je nu iets anders in het leven staat. Jouw emoties kunnen door invloed van de hormonen sterk veranderen. Je kan op bepaalde situaties of gebeurtenissen anders reageren dan men van je gewend zou zijn. Verschillende emoties kunnen elkaar in een rap tempo opvolgen. Dit is vaak allemaal te wijten aan een veranderende hormoonhuishouding. Het kan niet prettig zijn, te merken dat je verandert zonder dat je daar grip op hebt.

Op het ene moment voel je je letterlijk ‘in blijde verwachting’ en trots, het volgende moment kan je je heel onzeker voelen en kan de twijfel toeslaan. Vooral in de eerste paar maanden van de zwangerschap, wanneer jouw buik nog niet echt een ronding vertoont, kan wel eens een kleine ontgoocheling zijn. Je ziet niets en wanneer je ook helemaal niets voelt: je bent niet moe, ziek, zwak of misselijk, kan je je vertwijfeld afvragen ‘Is dit nou zwanger zijn?’

Bij veel aankomende moeders spoken op een zeker moment vragen als ‘Zal ik het moederschap wel aankunnen?’ of ‘Zal ik een goede moeder zijn?’ door het hoofd. Mag het een geruststelling zijn dat menig aankomende moeders met dergelijke vragen worstelen en dat zij uiteindelijk er niet minder goede moeder door zijn geworden. Het is juist goed om bij dergelijke vragen stil te staan. Zolang je je er maar geen zorgen over maakt.

Je kan ook heftiger op situaties reageren, omdat je je door de zwangerschap je lichamelijk niet op en top voelt. Lichamelijke ongemakken kunnen je extra prikkelbaar maken. Om alle emoties enigszins zoveel mogelijk de baas proberen te blijven, is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. En nog beter: laten zorgen. Je mag je best zo nu en dan eens laten verwennen. Zorg op zijn tijd niet alleen voor lichamelijke, maar ook voor geestelijke rust. Gun jezelf de tijd om je op de komst van jouw kindje voor te bereiden. Ook wanneer dit niet je eerste kind is.  

  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

< Terug naar Inhoud

 

De vele veranderingen


Jij en jouw partner
tijdens de zwangerschap



Lichamelijke veranderingen


Echoscopie


Zwangerschap
kwalen



Baby op
komst: de
voorbereiding



Zo groeit
de baby
in jouw buik



Zwanger-
schap & voeding



Pretecho
laten maken



Echofoto's
week:
7 - 13
15 - 30
 

 

 

 

 

   


copyright © 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net