Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Zwangerschap hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Zwanger - derde maand
 
maand3.gif (6588 bytes)   Twee weken geleden zijn de oogleden ontstaan. Nu in de elfde week bedekken ze het hele oog.  Pas in de zevende maand zullen de oogjes open gaan. Het wezentje is ongeveer 6 centimeter en weegt 10 gram. Het geslachtsdeel van een jongetje wordt een beetje zichtbaar.

In week twaalf klopt het hartje hoorbaar. De verloskundige kan via een microfoontje laten horen dat het hartje klopt met 120 slagen per minuut. Het hoofd begint al een beetje een gezichtje te krijgen. De oogjes gaan zich verplaatsen van de zijkant van het hoofd naar de voorzijde. Ook zijn oortjes, een mopsneusje en mond beter zichtbaar. Het skelet dat slechts uit kraakbeen bestaan worden iets harder, maar blijft kraakbeen wat flexibeler is dan een normaal volgroeid menselijk bot. De eerste botcellen ontstaan en de embryo wordt nu een foetus genoemde. De vingertjes en teentjes zijn gevormd en de foetus zuigt al op zijn/haar duim, grijpt met de handjes en rekt zich af en toe uit.In de dertiende week is de foetus acht centimeter en weegt 30 gram. Het circulatiesysteem begint te werken. Af en toe plast hij/zij in het vruchtwater in de baarmoeder. Om de twee uur wordt dit vruchtwater ververst. De huid van de foetus wordt bedekt met donshaar en krijgt hij/ zij nageltjes. De donshaartjes blijven tot ongeveer de 37ste week zitten. Wellicht houden de haartjes het huidsmeer vast om de foetus beter te kunnen beschermen tegen infecties.

In week veertien is de foetus negen centimeter en weegt 60 gram. De nageltjes en stembanden zijn klaar. De kleine begint al flink te bewegen in de baarmoeder. Over enkele weken zal je dit daadwerkelijk kunnen gaan voelen. Na de derde maand begint de foetus pas echt te groeien. Dit zal je aan een groter worden de buik gaan zien. De eerste twee maanden waren gericht op het vormen van het lichaam, zoals de ledematen en de organen.

  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

< Terug naar Inhoud


<
Terug naar
   Maand 2Zwangerschap

Maand 4

Maand 5

Maand 6

Maand 7

Maand 8

Maand 9

 
Zie wat nu in je buik gebeurt:
Echo foto's
 

De vele veranderingen tijdens de zwangerschap


'Pret'-echo laten maken

  Zwangerschap
kwalen

 

 

 

 

 

   


copyright 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net