Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Zwangerschap hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Zwanger - vijfde maand
 
maand5.gif (5724 bytes)    Rond de negentiende week merk je dat de baby steeds actiever wordt. Hij/ zij heeft een waak en slaapritme. Als het wakker is schopt en zwaait het met armpjes en beentjes. Er is voldoende ruimte in de baarmoeder en de baby zal niet nalaten om er salto’s in te maken.

De aanwezigheid van de baby in jouw buik zal je in deze periode kunnen gaan voelen. In het begin kan het bewegen nog verwarren met wat gerommel van de darmen, maar al snel weet je: dit is mijn kindje!
De donshaartjes gaan plaats maken voor iets grovere haartjes. Wenkbrauwen worden iets zichtbaarder. Als de baby uiteindelijk wordt geboren zijn de meeste haartjes verdwenen. De baby weegt met zijn 22 centimeter in week 19 rond de 250 gram.
Een week later is daar al 100 gram bijgekomen en is hij/zij met een lengte van 25 centimeter ongeveer op de helft.


In week 22 beginnen de oren hun uiteindelijke vorm aan te nemen. Het gehoor van jouw kindje is al aardig ontwikkeld en het begint geluiden van buiten de baarmoeder waar te nemen. Het is leuk om te ontdekken dat jouw kindje reageert op jouw stem. Een liedje dat je nu vaak zingt, zal waarschijnlijk weer herkend worden wanneer de baby geboren is. In deze week is de ongeboren baby rond de 28 centimeter en weegt 450 gram.

Iets vastpakken gaat prima rond de 23ste week. Bijvoorbeeld zijn teentjes. Het is grappig om te weten dat jouw kindje nu al een favoriete slaaphouding heeft, bijvoorbeeld met een gestrekt been of met een arm tegen het hoofd. Die slaaphouding houdt het graag aan na de geboorte. De baby is nu ongeveer 29 centimeter en weegt 500 gram. Naast het slikken wat de ongeboren baby al enkele weken kan, kan het sinds kort ook 'ademhalen'. In en uit de longen wordt het vruchtwater 'geademd'.

  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

< Terug naar Inhoud


<
Terug naar
   Maand 4Zwangerschap
Maand 6

Maand 7

Maand 8

Maand 9

 
Zie wat nu in je buik gebeurt:
Echo foto's
 

De vele veranderingen tijdens de zwangerschap


'Pret'-echo laten maken

  Zwangerschap
kwalen

 

 

 

 

 

   


copyright 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net