Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Zwangerschap hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Zwanger - vierde maand
 
maand4.gif (6966 bytes)    Na vijftien weken zijn de spieren volledig ontwikkeld. Naast het meer kunnen bewegen van de armen en benen kan de baby de spieren in het gezicht gebruiken om bijvoorbeeld het voorhoofd te fronsen. De baby kan zijn mond open doen en de lippen samendrukken. Af en toe wordt wat vruchtwater ingeslikt.

Aangezien zuurstof via de navelstreng in het lichaampje komt en niet via de nog niet werkende longen, is het binnen krijgen van vruchtwater helemaal niet erg. Een verslikking veroorzaakt de hik. Van kruintje tot teentjes is de baby net zo groot als een koffielepeltje en weegt 100 gram. Het hoofdje heeft de grote van een knikker en is in verhouding tot het lijfje nog steeds aan de grote kant.In week zestien begint de ongeboren baby beetje bij beetje iets te horen. In eerste instantie hoort het alleen de geluiden binnen de baarmoeder. Ook kan het met de oogjes dicht licht van buiten de baarmoeder waarnemen. Als een zaklamp of de zon op jouw blote buik zou laten schijnen dan zal de baby dit zeker merken. De vingers en teentjes zijn goed waarneembaar.
Vanaf week zeventien groeit de baby gemiddeld twee centimeter per week. Hij/zij heeft weegt 150 gram en heeft de lengte bereikt van een tandenborstel.

In de achttiende week zitten de oogjes geheel aan de voorzijde van het hoofd en de oortjes zitten ook meer op de uiteindelijke plaats.

Vanaf de laatste week van de vierde maand begint zich een wit, vettig laagje op de huid te ontwikkelen, dat de baby zal blijven omhullen tot het eind van de zwangerschap. Dit laagje geeft de dunne babyhuid bescherming tegen het liggen in het vruchtwater. Langzaam aan kan het harde geluiden van buiten de baarmoeder gaan horen.

  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

< Terug naar Inhoud


<
Terug naar
   Maand 3Zwangerschap

Maand 5

Maand 6

Maand 7

Maand 8

Maand 9

 
Zie wat nu in je buik gebeurt:
Echo foto's
 

De vele veranderingen tijdens de zwangerschap


'Pret'-echo laten maken

   
Let op wat je eet tijdens de zwangerschap!
  

 

 

 

 

   


copyright 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net