Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Gezondheid hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
 

  

hoekjel.gif (823 bytes) TIPS hoekjer.gif (85 bytes)

Over
borst-
verzorging

hoekjel.gif (823 bytes)   hoekjer.gif (85 bytes)
          

       

Pijnlijke borsten
 
Pijnlijke borsten zijn niet automatisch een reden om te stoppen met het geven van borstvoeding. Als je jouw baby de borst geeft en je voelt tijdens het zogen plotseling een scherpe pijn dan heb je waarschijnlijk een kloofje in jouw tepel. Nu is het hebben van tepelkloofjes een vrij onschuldig kwaaltje. Echter, een pijn in een borst kan ook duiden op meer serieuzere kwalen.

Je kan last hebben van andere borstkwalen, zoals een stuwing, een borstontsteking of een borstabces. Bij problemen kan je hulp zoeken bij een borstvoedingsorganisatie of bij een lactatiedeskundige. In veel gevallen wordt geadviseerd om door te gaan met het geven van borstvoeding om ontstekingen en abcesvorming te voorkomen. In deze gevallen dient bij het voeden als eerste met de pijnlijke borst begonnen te worden, opdat deze goed wordt geleegd. Ook het goed aanleggen van jouw baby is hierbij van groot belang. Stuwing kan ook worden verholpen door vaak en goed aanleggen van de baby.
Blijf in ieder geval niet te lang met een pijnlijke borst rondlopen en raadpleeg tijdig jouw huisarts.

Tips om kloofjes te verzachten:

  • Stel de kloof zoveel mogelijk bloot aan de lucht
    • Houdt de tepels tussen de voedingen door zo droog mogelijk
    • Let steeds op dat jouw baby goed aan de borst is gelegd. Zorg hierbij dat jouw baby de tepelhof en de tepel goed in de mond heeft en de baby in de juiste houding ligt (zie 'Aanleggen')
    • Neem jouw kind na het zogen voorzichtig van de tepel af
       


  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

< Terug naar Borstvoeding Inhoud


Aanleggen
van de baby


Borstvoeding:
Hoeveel & hoe vaak

Afkolven & houdbaarheid moedermelk

Borst of fles?

Baby weigert de borst

Een Baan & Borstvoeding

De allereerste  borstvoeding

 

 

 

 

 

 


copyright 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net