Home

hoekjer.gif (85 bytes) hoekjebl.gif (83 bytes) hoekjeb.gif (85 bytes) hoekjel.gif (823 bytes) Zwangerschap hoekjer.gif (85 bytes)

HOME

  

preto.gif (555 bytes)
 
          

       

Zwanger - tweede maand
 
maand2.gif (3908 bytes)   De cellen hebben zich na enkele weken zo rap vermenigvuldigd dat het bolletje cellen uitgegroeid tot iets wat lijkt op een garnaaltje. Het 'garnaaltje' wordt officieel als embryo beschouwd. De embryo is in week 6 met 6 millimeter zo groot als een appelzaadje. Juist in deze maand is de vrucht heel kwetsbaar.

Als bepaalde invloeden (van buitenaf) ervoor zorgen dat iets mis gaat, zal jouw lichaam waarschijnlijk daarop reageren met een miskraam.
Er vormen zich kleine knobbeltjes op de plaatsen waar armpjes en beentjes zullen gaan komen. De celverdeling gaat in een rap tempo door. Van een ‘appelzaadje’ groeit de embryo in vier weken tijd naar ongeveer twee centimeter. Toch kan er nog niet over een ‘baby’ gesproken worden. Het hoofdje, nek, rug en borstkas worden gevormd. In verhouding tot de rest van het lichaam is het hoofd enorm groot. De inwendige organen als nieren en lever liggen in de reeds aanwezige buikholte op hun plaats. Bijna onhoorbaar klopt er zelfs een hartje!

Waren in week zes nog slechts een paar knobbeltjes zichtbaar, in week zeven zijn er al duidelijk armpjes en beentjes zichtbaar. De embryo is zeven millimeter. Ook is een begin gemaakt aan oren, ogen, neus en mond. De handjes en voetjes lijken slechts op kleine spateltjes. De hersenen, spieren en 'beenderen' nemen vorm aan.
In de achtste week beginnen de hersenen te functioneren en komen de orgaanfuncties zoals lever, maag en nieren op gang. De embryo is ruim een centimeter. Er wordt een begin gemaakt om het slappe vormpje een uit kraakbeen opgebouwd skelet te geven.

Als de negende week is aangebroken hebben er veel veranderingen plaatsgevonden in de afgelopen weken. De embryo is nu bijna drie centimeter lang en weegt twee gram. In de negende week zijn de armpjes en beentjes gegroeid en komen er nopjes op de handjes en voeten die uit gaan groeien tot vingers en voetjes. De armpjes en beentjes beginnen een heel klein beetje te bewegen. Dit is nog niet voelbaar voor de moeder.
Al vanaf het moment van de bevruchting stond het geslacht van jouw kind al vast. Pas deze week wordt een begin gemaakt aan de vorming van zaadballen of eierstokken.

In week tien is de embryo rond de vijf centimeter en vijf gram. Het begint er al uit te zien als een mensje. Alles is nog niet volgroeid, maar de kleine is wel compleet. In de kaken zitten al twintig kleine knobbeltjes die de melktandjes zullen gaan vormen. Boven op het hoofdje groeit het eerste haar.

  
hoekjel.gif (823 bytes) hoekjer.gif (85 bytes)
      

< Terug naar Inhoud


<
Terug naar
   Maand 1Zwangerschap
maand 3

Maand 4

Maand 5

Maand 6

Maand 7

Maand 8

Maand 9

 
Zie wat nu in je buik gebeurt:
Echo foto's
 

De vele veranderingen tijdens de zwangerschap


'Pret'-echo laten maken

  Zwangerschap
kwalen

 
Let op wat je eet tijdens de zwangerschap!

 

 

 

 

 

   


copyright 2000 - 2006 Babypret.net. Alle rechten voorbehouden.
 Deze internetsite geeft algemene informatie en heeft slechts een educatieve functie. Babypret.net kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor eventuele handelingen die voortvloeien uit het lezen van materiaal op deze site. Raadpleeg bij twijfel over uw gezondheid off over de gezondheid van uw kind altijd een huisarts of een relevante medische specialist.
e-mail: redactie@babypret.net